Het reinigingsproces

Het specialistische reinigingsproces van Bronswerk Heat Transfer Services is een niet-destructieve methode voor droge reiniging, op maat aangepast voor geïnduceerde en geforceerde luchtgekoelde warmtewisselaars. We gebruiken een natriumbicarbonaat (‘bakpoeder’) dat uit een speciale straalpijp met perslucht door een installatie wordt gestuwd. Voor het uitwendig reinigen van gevinde buizen is deze speciale methode ontwikkeld omdat doorspoelen met water de neiging heeft om het vuil op één plek te doen ophopen.

Welk straalmiddel wordt gebruikt?

Het straalmateriaal bestaat uit geformuleerd natriumbicarbonaat (ook bekend als bakpoeder) met een kristallijne structuur dat er voor het blote oog eerder uitziet als ruwe suiker dan als het meer conventionele bakpoeder. Het proces zoals uitgevoerd met natriumbicarbonaat heeft het effect van microversplintering van brokkelig materiaal, dat letterlijk wegexplodeert zonder de onderlaag te beschadigen. De unieke eigenschappen van de substantie staan het toe om stof, vet, olie, roet, stuifmeel en andere verontreinigende stoffen te verwijderen zonder het dunne metaalblad van de vinnen van de luchtgekoelde warmtewisselaarsbuis te beschadigen. Er zijn geen andere straalmiddelen die dezelfde eigenschappen hebben.

Het reinigingsproces wordt voornamelijk gebruikt om “kritische” luchtgekoelde warmtewisselaars schoon te maken en brengt deze installaties vrijwel volledig terug naar de staat van het originele ontwerp om bedrijfsprocessen te kunnen optimaliseren. Deze methode heeft bovendien veiligheidsvoordelen; medewerkers hoeven het binnenwerk van de installatie niet meer te betreden, waardoor het risico van ongelukken door hitte of draaiende ventilatoren wordt uitgesloten. Daarnaast maakt deze methode geen gebruik van een hogedruktoepassingen; er is geen behandeling van vloeibaar afval nodig.

Naast de veiligheidsvoordelen is er ook nog het grote voordeel dat de reiniging tijdens de werking kan worden uitgevoerd, waardoor er geen productieverlies optreedt.

Resultaten van chemisch reinigen

Ons team van reinigingsspecialisten is volledig opgeleid om prestatiemetingen (luchtstroom & ΔP airside) voor en na de reiniging uit te voeren. Hierdoor zijn wij altijd in staat om de superioriteit van onze reinigingsmethode ten opzichte van conventionele of soortgelijke reinigingsmethoden aan te tonen.  Een volledig reinigingsrapport zal altijd worden voorgelegd aan de eindgebruiker na de reiniging, compleet met documentatie.

In onderstaande afbeeldingen is het proces voor en na deze reinigingsmethode weergegeven.